בתחילת כל שנה או כאשר אנחנו קונים/שוכרים נכס (דירה, משרד, חנות וכד')
אנחנו מקבלים מהרשות המקומית (עירייה, מועצה אזורית, מועצה מקומית) את חיוב הארנונה עבור הנכס הקובע את הסכום לתשלום על בסיס שטח הנכס (מ"ר) ועל בסיס סיווג הנכס (תעשיה, מלאכה, משרדים, בתי מלון, תחנת דלק, חברת ביטוח, מגורים ועוד).
למרות זאת, חשוב לציין כי קיימים מקרים רבים בהם החיוב אינו משקף את המצב בפועל, כאשר קיימים מקרים בהם השטח קטן מהשטח שחויב בפועל, כי הסיווג שהושת על הנכס שגוי ויש לחייבו, לדוגמא, על-פי סיווג אחר שהינו זול יותר וכד'.
על כן, ככל ואתם חושבים כי נפלה טעות בחיוב הארנונה שקיבלתם מהרשות, עומדת לפניכם הדרך לתקוף את החיוב ולהתנגד לו, בין היתר באמצעות הגשת השגה, ערר או ערעור מנהלי.
השגה על חיוב ארנונה:
חוק הרשויות המקומיות – ערר על קביעת ארנונה כללית (להלן: "חוק הערר") קובע כי מי שחויב בתשלום ארנונה כללית רשאי תוך 90 ימים מיום קבלה הודעת התשלום להגיש השגה למנהל הארנונה בגין כל אחת מהטענות הבאות:
- הנכס שבשלו נדרש התשלום אינו מצוי באזור כפי שנקבע בהודעת התשלום;
- נפלה בהודעת התשלום שמשיגים עליה טעות בציון סוג הנכס, גדלו או השימוש בו;
- הוא אינו מחזיק בנכס כמשמעותו בסעיפים 1 ו-269 לפקודת העיריות
- היה הנכס עסק כמשמעותו בסעיף 8(ג) לחוק הסדרים – שהוא אינו בעל שליטה או שחוב הארנונה הכללית בשל אותו הנכס נפרע בידי המחזיק בנכס.
תשובת מנהל הארנונה להשגה:
חוק הערר קובע כי על מנהל הארנונה להשיב להשגה בתוך 60 ימים מיום שהתקבלה אצלו ההשגה.
עוד קובע חוק הערר, כי אי קבלת תשובת מנהל הארנונה להשגה במשך 60 יום תחשב כאילו מנהל הארנונה החליט לקבל את הטענות שהועלו בהשגה במלואן.
ערר ארנונה:
ככל ומנהל הארנונה השיב להשגה בתוך 60 יום, אך דחה את ההשגה, לנישום עומדים 30 ימים להגיש ערר ארנונה לועדת הערר לענייני ארנונה, אשר תדון בערר הארנונה במותב של 3 נציגים.
ערעור מנהלי:
יש לציין, כי אף אילו ועדת הערר תחליט לדחות את טענות הנישום בהשגה, עומדת בפני הנישום דרך נוספת לתקוף את החלטת הרשות והיא הגשת ערעור מנהלי לבית המשפט לעניינים מנהליים (בית משפט מחוזי) שבתחומו הרשות מצויה הרשות בתוך 45 יום מקבלת החלטת ועדת הערר או במועד אחר שיקבע לשם כך.
סיכומו של דבר, אמנם קיימות לנישום אפשרויות רבות להתנגד לחיוב הארנונה שמושת עליו על ידי הרשות המקומית, אך עליו שלא להשתהות, לפעול מוקדם ככל האפשר ולא יאוחר מ-90 יום מקבלת הודעת חיוב הארנונה.
פנייה אל ועדת ערר לענייני ארנונה
על פי חוק הרשויות המקומיות, נישומים פרטיים ועסקיים שקיבלו חיוב ארנונה מהעירייה, מהרשות המקומית או המועצה המקומית, יכולים בתוך תשעים ימים מקבלת ההודעה להגיש ערר למנהל הארנונה. לאחר מכן, בתוך שישים ימים צריך המנהל להשיב, אלא אם כן ועדת ערר לענייני ארנונה נתנה לו ארכה של שלושים ימים נוספים. במידה שהערר התקבל הרי שתינתן הפחתה או ביטול החיוב בארנונה, ואם המנהל לא השיב תוך פרק הזמן האמור, הרי שיש להתייחס אל הבקשה כאילו התקבלה.
יחד עם זאת במידה שהמנהל דחה את הבקשה בחלקה או במלואה, ניתן להמשיך ולהגיש ערר על ארנונה בפני הוועדה הרלוונטית. מדובר בבקשה מנומקת היטב על ההחלטה של המנהל, אותה יש להגיש אל ועדת ערר לענייני ארנונה בתל אביב או בכל רשות רלוונטית, בהתאם למיקום העסק. את הערר חייבים להגיש לא יאוחר משלושים ימים מהיום שבו התקבלה תשובת המנהל, כאשר עורך הדין המייצג את הנישום בנושא צריך להציג גם ייפוי כוח מטעמו. יש להדגיש כי בכל ועדת ערר ארנונה של הרשות המקומית יכולים להיות תנאים מעט שונים. ועדת ערר ארנונה תל אביב תדון רק בעררים שהוגשו למזכירות ב- 5 עותקים, בצירוף של התשובה מטעם מנהל הארנונה, ויושבים בה 3 אנשים מטעם העירייה.
יש להדגיש שגם החלטות ועדת ערר ארנונה אינן בהכרח סופיות, וניתן לפנות בתוך 45 ימים אל בית המשפט המחוזי (בית משפט לעניינים מנהליים), ולאחר מכן אף לבית המשפט העליון.
לפרטים נוספים ולסיוע, ליווי וייצוג משפטי בנושא, הנכם מוזמנים לפנות אל אריק כהן – משרד עורכי דין בטלפון 03-5099199.
עוד מאמרים בנושא:

הזכות להנחה בארנונה – האם ניתן להפחית תשלומי ארנונה לאחר תמ”א 38 או התחדשות עירונית
המושג הכללי "התחדשות עירונית" כולל בתוכו את תמ"א 38 הנחלקת ל: הריסה ובניה מחדש (סעיף 5א') ו/או חיזוק ועיבוי מבנים נגד רעידות אדמה (סעיף 2).

ארנונה לעסקים בישראל
הארנונה, המנוהלת על פי חוק ארנונה וקרן פיצויים, היא תשלום מס חובה שנתי המוטל על ידי הרשויות המקומיות על בעלי נכסים (הן על נכסים למגורים

מחיקת חוב ארנונה – המדריך המלא
בעלי חברות ועסקים נתקלים לעיתים קרובות בחובות ארנונה משמעותיים לעירייה. בין אם מדובר בטעות בחיוב או בקשיים כלכליים, חובות אלה עלולים להוביל לסיכונים משפטיים וכלכליים

מחיקת חוב ארנונה
בעלי חברות מוצאים את עצמם לא אחת כשהם חייבים תשלומי ארנונה לעירייה. לעיתים, הסכום שקבעה להם הרשות המקומית מתברר בוקר בהיר אחד כשגוי בלא ידיעתם,

פטור מארנונה למוסד מתנדב לשירות הציבור
מיהו מוסד מתנדב לשירות הציבור? על מנת שגוף יוכר כ"מוסד מתנדב לשירות הציבור" עליו לעמוד במספר קריטריונים מצטברים, ובין היתר נדרש, כי מטרתו היא העלאת

תובענות ייצוגיות
תובענה ייצוגית הינה תביעה בה אדם אחד יכול לנהל הליך משפטי עבור קבוצה גדולה של נפגעים. המטרה בהגשת תובענה ייצוגית היא איזון בין הכוחות האדירים